Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren en het gebruik van de website bij te houden.
Borstvoeding waarom

Borstvoeding waarom

Vanaf het moment dat je laat weten dat je zwanger bent, zal je horen dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby. Soms ben je ervan overtuigd om te gaan voeden, het andere moment ben je daar niet zo zeker van. Maar wat je zeker weet, is dat je het beste voor je baby wilt.

Uit onderzoek over de gehele wereld is vastgesteld dat moedermelk de meest gezonde en meest voedzame voeding voor je baby is dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van een goed immuunsysteem.

Het bevat de perfecte balans van voedingsstoffen om je kind goed te laten groeien en onder andere de hersenen en longen verder te laten ontwikkelen. Daarbij geef je via je moedermelk ook je antistoffen mee en draag je bij aan een goede ontwikkeling van het immuunsysteem. Het geven van borstvoeding is een langetermijninvestering waarmee je een goede basis legt voor de gezondheid van je baby.

Maar wat betekent dit voor jou, als moeder? Word je hier onzeker van? Ervaar je een druk dat je móet? Of denk je: "we zien wel hoe het loopt"? Twijfel en onzekerheid over hoe je borstvoedingsperiode eruit zal zien, is heel normaal. Het is nu eenmaal moeilijk om je een voorstelling te maken van hoe het is om zelf te voeden. En het voeden van een pasgeborene is weer anders dan het voeden van een kind van 6 maanden. Gun jezelf de tijd om eraan te wennen en groei samen met je kindje in het hele proces.

Voor die momenten van twijfel, zetten we de voordelen nog even op een rij, voor jou, je baby en je portemonnee. Bewaar dit lijstje, deel het met je partner en bespreek het samen.  

Borstgevoede baby's hebben:

    minder kans op middenoorontsteking,
    minder last van maagdarminfecties,
    minder kans op luchtweginfecties,
    minder kans op overgewicht.

Ook blijkt uit onderzoek dat borstgevoede baby's minder last hebben van astma en piepende ademhaling. Ook zijn er aanwijzingen dat borstvoeding beschermt tegen de ziekte van Crohn, atopie, diabetes en leukemie.
Ook voor moeders zijn er voordelen:

Borstvoedende moeders hebben:

    minder kans op reumatische artritis,
    minder kans op eierstokkanker en borstkanker voor de overgang
    minder vaak een hoge bloeddruk
    minder kans op osteoporose (botontkalking)

Daarnaast is borstvoeding goedkoper en altijd bij de hand. Kijk maar eens wat een pak kunstvoeding kost en hoe lang je maar met zo'n pak doet!

Aan al deze voordelen valt ook nog toe te voegen dat borstvoeding bijdraagt aan een goede motorische, intellectuele en emotionele ontwikkeling. Je baby geniet van het huid-op-huidcontact, voelt zich veilig in je armen en komt er tot rust. En doordat je enkele keren per dag moet gaan zitten of liggen, word je min of meer gedwongen om rustmomentjes nemen. Dit komt je herstel ten goede.

Het geven van borstvoeding, geeft je de mogelijkheid het beste van jezelf te geven, en wie wil dat nu niet?

 

Gerelateerde artikelen

Terug naar werk

Terug naar werk

Als je na de bevalling (weer) wilt gaan werken, kan het zo zijn dat dat moment veel eerder komt dan je dacht. De eerste tijd met een baby vliegt voor moeders voorbij.

Lees verder

Moedermelk voorraad aanleggen

Moedermelk voorraad aanleggen

Het kan handig zijn om een voorraad van je eigen melk in de koelkast of vriezer te hebben. Je baby kan zo je melk drinken, zonder dat jij in de buurt hoeft te zijn. Maar hoe bouw je zo'n voorraad op?

Lees verder

Borstvoeding waarom

Borstvoeding waarom

Vanaf het moment dat je laat weten dat je zwanger bent, zal je horen dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby. Soms ben je ervan overtuigd om te gaan voeden, het andere moment ben je daar niet...

Lees verder

Voedingsbh kopen

Voedingsbh kopen

Wanneer je zwanger bent en/of als je borstvoeding gaat geven, is het tijd voor een nieuwe bh. Maar waar moet je op letten als je een voedingsbh gaat kopen?  We zetten het voor je op een rij.

Lees verder