Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren en het gebruik van de website bij te houden.

Terug naar werk

Terug naar werk

Als je na de bevalling (weer) wilt gaan werken, kan het zo zijn dat dat moment veel eerder komt dan je dacht. De eerste tijd met een baby vliegt voor moeders voorbij.

Terugkeren naar je werk kan gemengde gevoelens opleveren. Aan de ene kant is het fijn om je collega’s weer te zien en je werk weer op te pakken, aan de andere kant vraag je je misschien af of het wel goed gaat met je kindje.

Oefenen met de oppas:

Er is niets mis mee om al eens te oefenen in de weken voordat je weer aan het werk gaat. Plan een moment in waarop je de baby bij je partner laat en doe even iets buiten de deur voor jezelf. De eerste keer kan je natuurlijk prima afspreken dat je weer thuis bent voor de voeding.

Als je afspreekt dat je baby gevoed wordt als je er niet bent, moet je niet vergeten je kolf mee te nemen. Bedenk vooraf ook even waar je precies kunt gaan kolven.

Ga eens langs op je werk:

Het zal niet overal kunnen, maar het kan handig zijn om even langs te gaan op je werk, voordat je terugkeert. Misschien is het ook een mooi moment om je baby even te laten zien.
Het kan in ieder geval geen kwaad te laten weten dat je borstvoeding geeft. Bespreek samen met je werkgever/leidinggevende hoe je praktische invulling kan geven aan je recht om je baby te voeden.

Wat zegt de arbeidswet?

Gedurende de eerste negen maanden na de bevalling mag je onder werktijd kolven of je kind borstvoeding geven. Je mag daarvoor maximaal een kwart van je werktijd gebruiken. Je werkgever is verplicht je loon gewoon door te betalen. Ook moet er op je werk een geschikte, afgesloten ruimte zijn waar je kan voeden of kolven.

Soms is het mogelijk om je baby te laten brengen of om naar je baby toe te gaan, maar in veel gevallen wordt er door moeders gekolfd op hun werk. Soms zit de oplossing in een combinatie van beiden.

Uit de praktijk
“Door iets eerder van mijn werk weg te gaan, kwam ik rond voedingstijd bij de oppasmoeder. Ik legde daar dan direct aan en ondertussen vertelde ze me hoe de dag verlopen was. Dat was prettig.”

Controleer de kolfruimte.

  • Zit het stopcontact op een handige plek of moet je een verlengsnoer meenemen?
  • Heb je geen last van inkijk?
  • Is er op je werk een mogelijkheid om je kolf schoon te maken?
  • Kan je de melk koel bewaren totdat je naar huis gaat?
  • Zijn er andere moeders die gebruik maken van dezelfde ruimte?

De eerste paar keer kolven of voeden op je werk vergt even wat organisatie. Probeer daarom ’s avonds alvast te bedenken wat je mee moet nemen naar de oppas en wat je mee moet nemen naar je werk. Maak desnoods een checklist voor jezelf.

uit de praktijk:
"Het was best effe wat geregel toen ik weer ging werken en ik moest er aan werken. Vaak aten we soep of een ovenschotel of iets anders dat ik al eerder had klaargemaakt. Het hoefde dan alleen maar opgewarmd. Zo bleven we toch gezond eten en hoefde ik niet teveel aan het eten te doen als ik thuis kwam"

Wij zijn nieuwsgierig hoe jij het hebt op je werk hebt kunnen regelen. Laat het ons weten en deel je tips met ons, zodat wij die weer met anderen kunnen delen!

Moedermelk voorraad aanleggen

Moedermelk voorraad aanleggen

Het kan handig zijn om een voorraad van je eigen melk in de koelkast of vriezer te hebben. Je baby kan zo je melk drinken, zonder dat jij in de buurt hoeft te zijn. Maar hoe bouw je zo'n voorraad op?

Lees verder

Borstvoeding buiten de deur

Borstvoeding buiten de deur

Een van de voordelen van borstvoeding geven is, dat je het altijd bij je hebt en dus overal zou kunnen geven. Maar is dat ook zo?

Lees verder

Voedingsbh kopen

Voedingsbh kopen

Wanneer je zwanger bent en/of als je borstvoeding gaat geven, is het tijd voor een nieuwe bh. Maar waar moet je op letten als je een voedingsbh gaat kopen?  We zetten het voor je op een rij.

Lees verder

Terug naar werk

Terug naar werk

Als je na de bevalling (weer) wilt gaan werken, kan het zo zijn dat dat moment veel eerder komt dan je dacht. De eerste tijd met een baby vliegt voor moeders voorbij.

Lees verder