Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren en het gebruik van de website bij te houden.

Moedermelk voorraad aanleggen

Moedermelk voorraad aanleggen

Het kan handig zijn om een voorraad van je eigen melk in de koelkast of vriezer te hebben. Je baby kan zo je melk drinken, zonder dat jij in de buurt hoeft te zijn. Maar hoe bouw je zo'n voorraad op?

Wanneer de borstvoeding goed verloopt en jij je draai gevonden hebt als moeder, is het tijd om te beginnen met kolven als je een voorraadje wilt opbouwen.

De eerste keren kolven.

Als je niet bij je kindje bent, kolf je op de tijden dat je normaal gesproken zou voeden. In principe kun je dan een hele voeding afkolven. Je lichaam is dit immers gewend en zo hou je het vraag-en-aanbodprincipe in stand.

Als je een voorraad wilt opbouwen, werkt het net even anders. Je voedt je baby dan normaal en probeert één à twee keer per dag een beetje melk af te kolven. Ga dus niet vaak per dag met de kolf aan de gang, je lichaam zal reageren door meer melk te gaan produceren!

Een mooi moment om te beginnen is de ochtendvoeding, omdat je borsten dan waarschijnlijk wat voller zijn.
Nadat je baby gedronken heeft, kolf je wat melk af. Je kindje doe je zo niets tekort en met de volgende voeding is er wel weer melk bij geproduceerd. Je kunt het natuurlijk ook bij een andere voeding op de dag doen, mocht dit je beter uitkomen.
Als het zo niet lukt, kun je ook proberen wat extra te kolven tussen 2 voedingen in. De melk die je hebt afgekolfd, is tegen de tijd dat je de baby gaat voeden alweer aangemaakt.

Als je een paar dagen zo wat melk kan opsparen, heb je op een gegeven moment een hele voeding bij elkaar zonder dat je het vraag-en-aanbodprincipe door elkaar hebt gegooid. Dit is precies wat je wilt.
Bouw zo het aantal voedingen dat je in de koelkast of vriezer wilt hebben op. Wanneer je voldoende hebt, stop je met deze manier van kolven. Je kolft dan op de momenten waarop je je baby normaal zou voeden.

Voorbeeld uit de praktijk:
Als het tijd was om op te staan, bracht mijn man de baby bij me en voedde ik hem in bed terwijl hij onder de douche ging en zich aankleedde. Als ik klaar was, nam hij onze baby over en kolfde ik nog wat melk af waarna ik onder de douche sprong. We zaten zo toch ongeveer gelijk aan het ontbijt!

Hoeveel gekolfde melk is een voeding?

Dit hangt af van de leeftijd en het gewicht van je baby.

De volgende rekensom geeft je wat houvast. Kijk hoe het in de praktijk gaat en als je merkt dat je steeds iets tekort komt of juist steeds wat melk overhoudt, is het verstandig de portiegrootte aan te passen.

Leeftijd: x cc (zie schema) x gewicht baby in kg gedeeld door het aantal voedingen per 24 uur.

1 mnd: 150 cc per kg / aantal voedingen per 24 uur
2 mnd: 140 cc per kg / aantal voedingen per 24 uur
4 mnd: 120 cc per kg / aantal voedingen per 24 uur
6 mnd: 100 cc per kg / aantal voedingen per 24 uur

Rekenvoorbeeld;
Baby van 2 maanden oud weegt 5,5 kilo
140 cc X 5,5 = 770 gedeeld door 9 voedingen = 85 cc per voeding.

Vergeet niet je baby te leren drinken uit een flesje

Het drinken uit een flesje is een nieuwe beleving. De ene baby heeft er geen moeite mee, de andere baby doet er wat langer over. De meeste baby's leren het makkelijkst uit een fles te drinken als ze tussen de vier en de zes weken oud zijn. Blijf de fles dan om de paar dagen aanbieden, zodat je baby gewend blijft aan borst en fles.  Uiteraard is het ook handig om je baby te laten voeden door degene die straks de voedingen geeft als jij er niet bent.

Nog een voorbeeld uit de praktijk:
“Kolven vond ik wel wat gedoe. Ik zat vaak aan de ene kant van de tafel te kolven, terwijl mijn man aan de andere kant de baby de fles zat te geven! De melk maakte een rare omweg. Toen ik op een avond besloot vroeger naar bed te gaan, kolfde ik wat melk af. Mijn man heeft toen de fles gegeven toen de baby wakker werd zo kon ik even langer slapen. Heerlijk was dat! We hebben het vanaf die tijd vaker zo gedaan.”
Borstvoeding buiten de deur

Borstvoeding buiten de deur

Een van de voordelen van borstvoeding geven is, dat je het altijd bij je hebt en dus overal zou kunnen geven. Maar is dat ook zo?

Lees verder

Moedermelk bewaren en invriezen.

Moedermelk bewaren en invriezen.

Dankzij kolven kan je baby toch je moedermelk blijven drinken als je niet in de buurt bent. Maar hoe zit het toch met bewaren, invriezen en opwarmen?

Lees verder

Voedingsbh kopen

Voedingsbh kopen

Wanneer je zwanger bent en/of als je borstvoeding gaat geven, is het tijd voor een nieuwe bh. Maar waar moet je op letten als je een voedingsbh gaat kopen?  We zetten het voor je op een rij.

Lees verder

Moedermelk voorraad aanleggen

Moedermelk voorraad aanleggen

Het kan handig zijn om een voorraad van je eigen melk in de koelkast of vriezer te hebben. Je baby kan zo je melk drinken, zonder dat jij in de buurt hoeft te zijn. Maar hoe bouw je zo'n voorraad op?

Lees verder